Deparazitarea externa a cainilor si pisicilor in sezonul rece

               

 

Parazitii externi (puricii, capusele) sunt cel mai evident “inamic” al prietenilor patrupezi. Prezenta lor este sesizata mai ales in perioadele calduroase ale anului, atunci cand majoritatea stapanilor aleg sa isi deparaziteze cateii si pisicile cu produse de tip pipeta spot-on, zgarda deparazitara si mai nou - comprimat masticabil. Ce facem in restul timpului totusi? 

 

Chiar daca parazitii externi (puricii si capusele) sunt observati cel mai des in perioadele mai calduroase - atunci cand de exemplu oamenii sunt deranjati de tantari, nu inseamna ca in restul anului ei sunt total absenti.

 

Transmisia puricilor si capuselor catre catel sau pisica se poate face prin una din doua cai - de la un alt animal sau din mediul inconjurator, ambele permitand parazitilor mai “norocosi” sa ramana activi si atunci cand temperaturile exterioare au scazut. 

               

Daca putem presupune corect ca un purice sau capusa nu va ramane activ la o temperatura scazuta daca frigul ii gaseste intr-o zona expusa (de ex intr-un spatiu deschis mare), nu acelasi lucru putem spune de acei paraziti pe care frigul ii gaseste pe un animal sau intr-o zona incalzita si ferita (ex in casa, culcusul exterior incalzit al animalului, alte zone exterioara in care exista surse de caldura sau sunt feriti de frig).

 

Acesti paraziti vor putea fi transmisi catre animalul dumneavoastra de companie si odata cu ei - pe langa disconfort, se pot declansa si afectiunile specifice - babesioza, borelioza, alergia la saliva de purice, etc.

 

Dintre produsele de deparazitare externa pentru caini sau pisici, unele din cele mai populare sunt: 

  • Pipetele Spot-On: Advantix, Advantage, Advocate, Frontline, Fiprex, Parakill, Stronghold
  • Zgarzi deparazitare: Bolfo, Kiltix, Foresto, Scalibor
  • Comprimate masticabile: Nexgard, Bravecto

Recomandarea Perfect Pet in sezonul rece este de a aplica o zgarda deparazitara cu efect de minim 6 luni, respectiv Kiltix sau Foresto - aceasta fiind in opinia noastra solutia cea mai eficienta atat din punct de vedere al efectului obtinut cat si din punct de vedere financiar. 

 

Zgarzile anti-parazitare cele mai bune promit o durata de protectie de pana la 7-8 luni, acestea fiind suficiente pentru majoritatea cainilor sau pisicilor in intervalul Octombrie - Februarie/Martie a anului. Zgarzile permit aplicarea imediata dupa baie (spre deosebire de pipetele spot-on la care e recomandata o asteptare de pana la 2 saptamani dupa baie pentru aplicare), se pastreaza permanent la gatul animalului (deci elimina posibilitatea de a uita aplicarea - fapt ce se intampla in cazul pipetelor sau comprimatelor) si vin cu un cost mediu de sub 20 lei pe luna.

               

 

Zgarda Foresto - preferata noastra, vine cu urmatoarele avantaje:

  • protejeaza atat cainii cat si pisicile 
  • promite eficacitate timp de 7-8 luni de la aplicare (pentru siguranta noi recomandam schimbarea la 6 luni)
  • este disponibila in 2 dimensiuni - pentru pisici sau caini sub 8kg (lungime 38cm) sau pentru caini peste 8kg (lungime 70cm)
  • nu are nici un miros (spre deosebire de alte produse ce au un miros chimic care poate deranja daca animalul de companie sta foarte mult in preajma stapanului)
  • are efect de repelenta (omoara parazitii in cateva ore, la simpla lor urcare pe animal - nu este necesar ca acestia sa muste cainele sau piscia, precum in cazul majoritatii pipetelor sau comprimatelor) - fapt ce ajuta la scaderea sanselor de transmitere a unor afectiuni si la eliminarea disconfortului provocat de muscatura
  • datorita repelentei, ajuta si la deparazitarea culcusului cainelui, in care studiile au aratat ca se pot gasi mult mai multi paraziti decat pe animal
  • eficacitatea nu este influentata de udarea naturala a animalului (baile cu sampon repetate foarte des pot scadea din durata de valabilitate pana la 4-5 luni)
  • in cazul cainilor protejeaza suplimentar si impotriva paduchilor - ce pot fi preluati de la alte animale (cel mai comun de pe pasari domestice - daca cainele are acces la o curte, sau pasari salbatice - daca cainele are acces exterior in zone specifice)
  • are culoarea gri si un aspect discret (spre deosebire de diverse alte zgarzi ce vin in culoarea rosie sau in alte culori stridente)
  •          

    

Zgarzile Foresto pot fi achizitionate din toate locatiile Perfect Pet cat si din magazinul online.

Comments have been turned off for this post.