Alergiile cainilor, scarpinatul si carnea de pui “amenintatoare”

 

 

 

Catelul tau se scarpina fara un motiv aparent si iti dai seama ca nu e normal. Evident - ceva ii provoaca un disconfort si ti-e mila sa il vezi cum se chinuie (suplimentar, ai vrea ca noaptea sa dormi - nu sa il auzi scarpinandu-se). Intrebi un specialist dintr-un petshop sau cabinet veterinar, sau primesti un sfat de la un “specialist” de pe Internet, iar solutia e evidenta: trebuie eliminata carnea de pui din alimentatie. Este oare raspunsul acesta corect si complet?

               

In cele 3 centre veterinare Perfect Pet si petshopurile aferente suntem vizitati lunar de cateva mii de posesori de animale de companie. Inevitabil, de la o parte din acestia auzim una din urmatoarele:

  • Nu stiu ce sa-i mai dau de mancare, se scarpina tot timpul
  • Vreau o mancare cu miel sau vita, e alergic la pui
  • Doresc o dieta hypoalergenica din cabinet, nu are voie pui
  • Nu-i mai dau marca X de mancare, e cu pui
  • Se scarpina, ii mai “scapam” lucruri din casa
  •          

In majoritatea cazurilor de scarpinat, “dusmanul de moarte” al cateilor este aparent carnea de pui, conform informatiilor retinute de clienti din discutiile cu diverse persoane ce i-au sfatuit de-a lungul timpului. In ce masura exista totusi sansa ca scarpinatul sa fie determinat de altceva? I se face oare o “nedreptate” puiului? 

 

 

Din pacate, puiul este discriminat! 

 

Alergiile cainilor sunt de mai multe tipuri, iar carnea de pui este in realitate motivul scarpinatului in mult mai putine cazuri decat se crede. Vom descrie mai jos sumar cateva alte posibile motive pentru scarpinatul cainelui. Rolul articolului este de a va da cateva informatii care sa va ajuta sa decideti daca e cazul sa investigati suplimentar o situatie cu ajutorul unui medic - nu pentru stabilirea unui diagnostic individual, acasa. Totodata, articolul nu are rol stiintific ci se adreseaza publicului larg.

 

Ca si in cazul oamenilor, alergiile la caini (alergii ce determina scarpinatul) pot fi:

               

1. Sezoniere: alergii ce dau catelului reactii inflamatorii la un alergen din mediul inconjurator, alergen ce isi face aparitia doar in anumite perioade ale anului (ex. polen in cazul oamenilor, diverse plante in cazul cainilor - precum pelinul, salcia, mesteacanul, urzica, macrisul, diverse ierburi). Catelul tau este alergic la pui preponderent primavara/vara? E posibil sa aibe de fapt o alergie sezoniera.

2. Anuale: alergii ale cainilor, ce se declanseaza in contact cu diverse elemente din mediul inconjurator, elemente prezente pe durata intregului an. Cei mai comuni alergeni sunt acarienii si diverse mucegaiuri. Retineti mucegaiurile. 

3. Alergia determinata de intepatura de purice: este o alergie ce apare in urma muscaturii de purice si este probabil cea mai comuna afectiune dermatologica la caini. In cele mai multe cazuri iese in evidenta prin iritatia zonei spatelui de langa coada, prezenta unor coji sau pierderea blanii in cele mai grave cazuri.

4. Alergiile alimentare: care pot fi la pui, dar totodata si la vita, porc, miel, rata, curcan, iepure, caprioara, grau, soia, orz, orez, cartof, porumb, ovaz, lapte, ou, somon, peste alb. 

5. Alte motive pentru scarpinat (posibil mult mai grave) sau iritatii pe piele pot fi diverse afectiuni precum Raia/Demodecia/s.a.

 

Si pana la urma de ce se scarpina?

  • Pe primul loc ca si motiv al scarpinatului, se afla parazitii externi (puricii). Majoritatea produselor de deparazitare externa omoara parazitii dupa ce acestia musca (ex. produsele pe baza de Fipronil - Frontline Combo, Parakill, Fiprex, Fyprist s.a. sau comprimatele precum Nexgard sau Bravecto). In cazul existentei unei astfel de sensibilitati, este recomandata aplicarea unei deparazitari ce functioneaza pe baza de repelenta (care omoara parazitii la simpla urcare pe animal, fara sa trebuiasa sa muste). Dintre produse amintim pipeta Advantix sau zgarda Foresto, ambele disponibile in locatiile Perfect Pet.
  • Pe un loc secund si cu legatura in alimentatie se afla alergiile la mucegaiuri. Legatura dintre pui si mucegaiuri este de faptul ca cele mai populare tipuri de mancare pentru caine (de la mancarea de 25 lei / sac de 10kg pana la Royal Canin sau Hills) au ca si proteina de baza pului DAR TOTODATA contin si cereale. Cerealele inevitabil contin urme (mici dar suficiente) de mucegaiuri iar acestea declanseaza alergia la caini. Puiul este de obicei prezent langa cereale in aceste mancaruri comune, iar prin aceasta asociere si-a capatat “renumele negativ”. Solutia este schimbarea dietei cu una ce nu contine cereale. Cerealele se afla in retetele producatorilor doar pentru ca reprezinta un ingredient ieftin - nu unul benefic sau necesar cainilor. Cateva marci de mancare sanatoasa(fara cereale) sunt Acana, Taste of the Wild, Orijen si preferata noastra Lily’s Kitchen (pe care o puteti gasi in oricare din magazinele noastre).
  • posibili multi alti alergeni alimentari sau de contact - solutia fiind determinarea lor si eliminarea accesului la acestia sau efectuarea unui tratament de desensibilizare

 

Determinarea cauzei unei alergii se poate face exact doar prin teste de alergeni

Perfect Pet efectueza teste de alergeni prin intermediul unui laborator partener din Germania.

Alergenii sezonieri, anuali si alergia la muscatura de purice se pot determina prin teste specifice ce costa 299 lei fiecare (din cele 3). 

Alergiile alimentare se pot determina printr-un test specific ce costa 699 lei. 

Rezultatele testelor se obtin in 2-4 saptamani. 

Ulterior determinarii alergenilor, se poate obtine un antidot ce elimina pentru o lunga durata alergia (costul sau fiind de 599 lei).

 

Pentru informatii suplimentare legate de alergiile, scarpinatul sau dieta cainilor, puteti lua legatura cu oricare din centrele Perfect Pet.

Comments have been turned off for this post.