Test trichineloza carne porc in Bucuresti

 

Verificarea pentru trichineloza a carnii de porc la Perfect Pet:

  • Locatie1: Perfect Pet Berceni - Șoseaua Olteniței 131A, Sector 4 (de la Vitan Bârzești spre Sun Plaza, la 300m pe partea dreapta, la parterul cladirii cu Scoala de Soferi Teo). Program de lucru Luni-Vineri 12-20, Sambata 10-18. Telefon 0751-20-92-02. Informatii complete de contact aici
  • Locatie2: Perfect Pet Ștefan cel Mare - Șoseaua Stefan cel Mare 15 , Sector 2 (intre Aleea Circului si IGP), Bucuresti - program de lucru Luni-Vineri 10-20, Sambata 10-18, Duminica 10-14. Telefon: 0751-20-91-91. Informatii complete de contact aici
  • Procedura: Carnea de porc va fi testata de unul din medicii nostri veterinari. Recoltati probele (puteti suna pentru indicatii) si le predati medicului (sau aduceti carcasa la cabinet si vom recolta noi), iar acesta le va analiza. Carnea trebuie sa fie proaspata sau dezghetata din congelator (nu lasata la caldura de cateva zile)
  • Obtinerea rezultatului: medicul vă va suna pana la finalul zilei pentru a va comunica daca carnea este corespunzatoare pentru consum sau nu. In functie de numarul de solicitari, este posibil ca probele primite in ultimele 2 ore de program sa se testeze a doua zi iar tot a doua zi sa primiti si raspunsul. Comunicarea se face doar telefonic odata ce obtinem rezultatul, nu pe loc (verificarea fiecarei probe dureaza minim 15 minute, iar o "coada" de 10 probe inseamna ca probei dumneavoastra ii va veni randul peste cateva ore) . Serviciul nostru nu implica emiterea unui certificat sanitar pentru carnea de porc (doar DSV poate emite certificate). In cazul in care aveti nevoie de un certificat, va recomandam sa apelati la DSV pentru testare.
  • Pretul: 50lei/probă (animal) pentru porc domestic si 150lei pentru mistreț

Trichineloza 

Este o zoonoza(boala transmisibila de la animal la om), larg raspandita, provocata de nematozi ai genului Trichinella. Acestia sunt de dimensiuni reduse, existand o varietate foarte larga de specii.

Diagnostic Clinic

In cazul animalelor, este greu de stabilit diagnosticul pe baza examenului clinic (consult), datorita evolutiei asimptomatice a bolii.

La om evoulueaza dramatic, initial cu tulburari digestive (greata, colici, diaree, voma si febra). Acestea apar la 24-48 de ore dupa consumul carnii infestate. Aceasta faza este singura in care organismul poate sa raspunda la initirea unui tratament. Ulterior, dupa 1-2 saptamani, se instaleaza semne generale, datorita migrarii larvelor la nivelul musculaturii. Apar manifestari:

  • musculare: dureri, tumefierea muschilor, dificultate in mers, in deglutitie sau in masticatie
  • alergice : eruptii pruriginoase, edeme ale fetei (din acest motiv se mai numeste si “boala fetelor umflate)
  • nervoase (datorate migrarii larvelor la nivelul SNC) : cefalee, meningita
  • cardio-vasculare (determinate de miocardita care poate aparea in trichineloza) : modificari EKG, tahicardie.

Dupa inchistarea larvelor, semnele clinice se remit usor, aparand stadiul de convalescenta, cu manifestari de tip reumatoid si sechele nervoase.

Simptomatologia este influentata de cantitatea de larve ingerate, rezistenta organismului si nu in ultimul rand de specia parazitului.

PARACLINIC

Examenul trichineloscopic

Obiectiv: In acest examen se evidentiaza chisturile musculare prin examinarea unor bucati mici din muschii recoltati. Zonele de electie pentru muschi sunt : pilierii diafragmatici, intercostalii, maseterii, psoasii si musculatura de la baza limbii.

Referitor la probele prezentate pentru examen trichineloscopic, sunt reprezentate de o proba de minimum 50 g din fiecare pilier diafragmatic (partea tendinoasa), o proba de minimum 100 g din partea costala sau sternala a diafragmei ori din maseteri, limba sau muschii abdominali.

Examinarea: Pentru porcii din sistemul gospodaresc se vor examina 28 de campuri/carcasa, pentru cei din sistemul intensiv 14/carcasa iar pentru mistreti se examineaza compresoare.

Pentru evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella se recomandă:

Nu cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar;

Nu cumpăraţi carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va:
-verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
-da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate;

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi până nu obţineţi de la medicul veterinar confirmarea că a fost examinată pentru Trichinella, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă cu atat mai mult la carnea obţinută de la porcii mistreţi.